NAJPROSTSZA ZUPA BROKUŁOWA

Wegańska zupa brokułowa tak prosta, że już chyba prostszej nie da się zrobić. Dodatkowo na koniec można zblendować ją na krem. Sprawdź i wypróbuj przepis!

NAJPROSTSZA WEGAŃSKA ZUPA BROKUŁOWA – PRZEPIS

3-4 porcje

1 główka brokuła lub opakowanie mrożonego
1 litr bulionu warzywnego
1 średnia marchewka
2 szalotki lub ewentualnie zwykłe małe cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki płatków drożdżowych
2 łyżki sosu sojowego ciemnego

do zagęszczenia:
4 łyżki kremowego puree ziemniaczanego
0,5 kubka wody

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKĄ ZUPĘ BROKUŁOWĄ?

1. Kroimy cebulę w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy razem na oliwie.

2. Marchew obieramy i kroimy w kostkę, a brokuła dzielimy na małe różyczki (mrożonego po prostu kroimy na mniejsze części). Dorzucamy do smażącej się cebuli i czosnku na ok. 3 minuty.

3. Zalewamy bulionem i sosem sojowym, przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy na średnim ogniu.

4. Na koniec przyprawiamy płatkami drożdżowymi.

5. Puree ziemniaczane blendujemy na gładko z wodą i dolewamy do zupy. Gotujemy jeszcze 10 minut.