CHLEB Z ZIAREN DLA OSÓB, KTÓRE DO PIECZENIA MAJĄ DWIE LEWE RĘCE

Jak zrobić prosty chleb z ziaren, który się nie rozpada na drobne kawałki? Sprawdź nasz przepis!

Chleb bez mąki pszennej, a co za tym idzie i bez glutenu, ale za to z samymi ziarnami i orzechami – coś pysznego! A jaki zdrowy! Niestety, mam wrażenie, że do przepisów z internetu mam dwie lewe ręce – nawet chleb Jadłonomii zmieniający podobno życie mi nie wyszedł, bo się po prostu porozpadał… Dlatego wzięłam sprawy w swoje ręce i wymyśliłam swój własny przepis. Mam nadzieję, że nie przytrafi Wam się to co mnie i mój przepis Wam wyjdzie jak ta lala :)

PROSTY CHLEB Z ZIAREN I ORZECHÓW – PRZEPIS

1 mała foremka

na ciasto:

0,5 kubka pestek dyni (80 g)
0,5 kubka orzechów pekan (80 g), ewentualnie włoskich
3 łyżki siemienia lnianego (40 g)
2 łyżki nasion chia (22 g)

dodatkowo:

0,5 kubka pestek słonecznika i dyni (87 g)
0,5 kubka orzechów pekan (70 g)
1/4 kubka orzechów laskowych (41 g)
2 łyżki nasion chia (19 g)
1,5 łyżki oleju słonecznikowego (13 g)
0,5 łyżeczki soli

JAK ZROBIĆ PROSTY CHLEB Z ZIAREN (BEZ MĄKI)?

1. Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mielimy na mąkę (w młynku do kawy lub wysokoobrotowym blenderze).

2. Dodajemy pozostałe składniki i dolewamy po trochu wody. Mieszamy i ewentualnie dolewamy jeszcze. Ciasto ma być bardzo gęste i zbite, ale oczywiście się nie rozpadać. 

3. Gotowe ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej olejem. Pieczemy ok. 25 minut w 220 stopniach. Gotowy chleb wyciągamy z piekarnika i od razu również z foremki – sprawdzamy, czy na dole także jest dopieczony. Jeśli nie, wkładamy z powrotem do foremki, tylko „do góry nogami” i wstawiamy na 5-10 minut do piekarnika, ale tym razem ustawiamy wyłącznie grzanie od góry. Gotowy chleb wyciągamy z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lnianym woreczku.

Uwaga, piekarniki różnią się między sobą, więc po prostu obserwujemy, jak się sytuacja rozwija – czy chleb się np. nie przypala. Upieczony chleb będzie mocno przyrumieniony. 

Z czym jeść taki chleb? Polecamy: