NAJLEPSZA CUKINIOWA ZUPA NA ŚWIECIE

Jak zrobić nie tylko dobrą, ale wręcz najlepszą wegańską zupę cukiniową? Moim sekretem jest… A zresztą sprawdź w moim przepisie, a się przekonasz!

Jestem pewna, że mój chłopak do dziś z łezką w oku i burczeniem w brzuchu wspomina rewelacyjną zupę cukiniową na mleku kokosowym, jaką serwowali (a może i nadal serwują?) we wrocławskim Buddzie… Długo starałam się odtworzyć ten smak i chyba wreszcie mi się udało. W moim przepisie na wegańską zupę cukiniową najważniejszym składnikiem – po cukinii, rzecz jasna – jest pasta tom kha. Można ją kupić w sklepach azjatyckich, koniecznie to zróbcie, bo naprawdę warto, a bez tego przepis nie wyjdzie tak kosmicznie rewelacyjny :)

We Wrocławiu pastę tom kha kupowałam w sklepie azjatyckim na ulicy Oławskiej (nie, to nie jest wpis sponsorowany, choć chętnie bym się zgodziła na taki sponsoring w zamian za zapas tej pasty, hehe).

WEGAŃSKA ZUPA CUKINIOWA NA MLEKU KOKOSOWYM – PRZEPIS

2 duże porcje

1 średniej wielkości cukinia (260 g po obraniu)
2 kubki bulionu warzywnego (600 ml)
pół puszki mleka kokosowego (200 g)
pół średniej cebuli (38 g)
1 czubata łyżka oleju kokosowego (32 g)
1 mały ząbek czosnku (2 g)
2 łyżeczki pasty tom kha (36 g)
10 suszonych liści limonki kaffir

JAK ZROBIĆ NAJLEPSZĄ NA ŚWIECIE ZUPĘ CUKINIOWĄ?

1. Cebulę i czosnek siekamy, a cukinię kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy na oleju kokosowym.

2. Zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy liście limonki kaffir i pastę tom kha, gotujemy pod przykryciem, aż cukinia zmięknie.

3. Na samym końcu dodajemy mleko kokosowe, mieszamy i gotujemy jeszcze 5-10 minut.

Więcej przepisów na proste i szybkie obiady wegańskie znajdziesz w mojej książce „SMART VEGAN” (do kupienia za jedyne 49 zł TUTAJ, we Wrocławiu darmowy odbiór osobisty).