OWSIANKA MARCHEWKOWO-ORZECHOWA (LOW CARB)

Czy można zrobić owsiankę, która będzie niskowęglowodanowa (low carb)? Jasne, że tak! Wypróbuj przepis na super sycącą owsiankę marchewkowo-orzechową!

Poszukując niskowęglowodanowej (low carb) alternatywy dla wegańskiej owsianki wypróbowałam wiele opcji – wiórki kokosowe, siemię lniane, płatki kokosowe (aka chipsy kokosowe)… Niestety, z płatkami owsianymi nic się nie może równać! Dlatego właśnie wciąż ich używam, ale w mniejszej ilości, bo wymieszanych zazwyczaj pół na pół z płatkami kokosowymi. Taka owsianka ma od razu o wiele mniej węglowodanów, a wciąż jest smaczna i jej konsystencja nie różni się za bardzo od konsystencji jej pierwowzoru.

Przeważnie robię tę owsiankę w podstawowej wersji, czyli płatki owsiane + płatki kokosowe + mleko sojowe. Czasami podaję z orzechami, masłem orzechowym lub kleksem jogurtu sojowego bądź kokosowego… Ale czasem szaleję i przyrządzam taką rewelację jak…

WEGAŃSKA OWSIANKA MARCHEWKOWO-ORZECHOWA (LOW CARB) – PRZEPIS

1 spora porcja

1 i 1/4 kubka mleka sojowego niesłodzonego (366 g)
2 małe marchewki (111 g po obraniu)
2 łyżki oleju kokosowego (26 g)
2 łyżki płatków owsianych (12 g)
2 garści płatków kokosowych (20 g)
1 łyżka masła orzechowego (22 g)

JAK ZROBIĆ OWSIANKĘ LOW CARB?

1. Obraną marchewkę kroimy w kostkę, mieszamy z masłem orzechowym i podsmażamy na oleju kokosowym.

2. Dolewamy 3/4 kubka mleka sojowego, mieszamy i gotujemy, aż marchewka zmięknie.

3. Ugotowaną marchewkę zalewamy resztą mleka i blendujemy na gładko.

4. Dodajemy płatki owsiane i kokosowe i gotujemy ok 5. minut, a następnie zostawiamy na kolejne 5 do nasiąknięcia. Można też nie gotować, tylko zostawić na noc zalane płatki.

1 porcja tej owsianki ma:

  • 678 kcal,
  • 21,2 g białka,
  • 18,6 g węglowodanów,
  • 57 g tłuszczy.