PESTO Z NATKI PIETRUSZKI I SELERA ORAZ ORZECHÓW WŁOSKICH

Jak zrobić pyszne wegańskie pesto z natki i łodyżek selera i pietruszki o lekko serowym posmaku? Ano już mówię jak, więc chodź po przepis!

Ten przepis na rewelacyjne wegańskie pesto może być przepisem recyklingowym – jeśli nie wiecie, co zrobić z liśćmi selera albo łodyżkami od pietruszki. Ja polecam taką zieleninę masowo mrozić – nawet jeśli zostaje Wam jej tyci tyci, to się w końcu w tej zamrażarce uzbiera ilość na pesto :)

PESTO Z NATKI PIETRUSZKI I SELERA ORAZ ORZECHÓW WŁOSKICH – PRZEPIS

2-3 porcje

1 kubek listków i posiekanych łodyżek natki pietruszki lub selera bądź miksu tych dwóch (ok. 25 g)
3/4 kubka orzechów włoskich (100 g)
6 łyżek oliwy z oliwek (60 g)
3 łyżki płatków drożdżowych (21 g)
1/4 kubka wody
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki soli
sok z połówki cytryny

JAK ZROBIĆ WEGAŃSKIE PESTO Z NATKI?

Wystarczy zblendować razem na gładko wszystkie składniki i oto cała filozofia!