WEGAŃSKIE PIEGUSKI NA DZIEŃ TATY

Oho, dopiero się obudziłeś, że oto mamy Dzień Taty, a Ty tak zupełnie bez prezentu i – co gorsza – bez pomysłu na prezent? Nie martw się, zakasaj rękawy i maszeruj do kuchni! Mam dla Ciebie przepis na pyszne wegański pieguski :)

WEGAŃSKIE PIEGUSKI

porcja: 4 blaszki / 50 małych ciastek

Składniki:

kostka wegańskiej margaryny lub 180 g oleju kokosowego

szklanka cukru lub ksyltolu

łyżka ekstraktu waniliowego

szczypta soli

jajko z chia lub siemienia lnianego (plus ok. 100 ml mleka roślinego)

3 niepełne szklanki mąki (można użyć bezglutenowej, pszennej lub orkiszowej)

1,5 łyżeczki sody

Dodatkowo:

szklanka orzechów włoskich, ziemnych, pistacji- lub takich, jakie najbardziej lubisz

1,5 tabliczki pokrojonej na małe kawałki czekolady

Sposób przygotowania:

Margarynę utrzyj z cukrem na gładką masę. Następnie zmiksuj z vega jajkiem, ekstraktem i solą.

Dodaj mąkę z sodą i dobrze wymieszaj. (ja zrobiłam to mikserem)

Następnie do masy wsyp orzechy, czekoladę lub innego dodatki. Wymieszaj łyżką.

Nabieraj nią porcje ciasta. (kopiasta łycha na ciastko XXL)

Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spłaszcz każde ciasteczko…

Piecz 10-12 minut w 190 C.

 

Smacznego!

Przepis przygotowała dla Was Ida in Happyland