LECZO WEGETARIAŃSKIE Z CIECIORKĄ I PIECZARKAMI

Jak zrobić smaczne wegetariańskie (a nawet wegańskie) leczo w… pół godziny? Sprawdź mój przepis na smaczne wege leczo z cieciorką i pieczarkami, mniam!

Wege leczo z tego przepisu to świetny pomysł na szybki wegański obiad – kolorowy, smaczny, sycący. Przygotowanie nie zajmie Ci więcej niż 30 minut. To danie można zabrać ze sobą również do pracy czy na uczelnię jako drugie śniadanie, na zimno również na pewno Ci posmakuje!

LECZO WEGETARIAŃSKIE Z CIECIORKĄ I PIECZARKAMI – PRZEPIS

2 duże porcje

średnia cukinia (300 g)
duża czerwona papryka (300 g)
0,5 szklanki pomidorowej passaty (120 g)
1 szklanka pokrojonych w grube plastry pieczarek (80 g)
0,5 szklanki gotowanej cieciorki (85 g)
średnia cebula (60 g)
3 łyżki oleju słonecznikowego (30 g) + 1 łyżka dodatkowo
2 łyżki kukurydzy konserwowej (40 g)
1 łyżka sosu sojowego ciemnego (10 g)

dodatkowo (opcjonalnie):
1 wegańska kiełbaska, np. z mąki z ciecierzycy (65 g)

przyprawy:
papryka słodka wędzona
papryka ostra

JAK ZROBIĆ WEGETARIAŃSKIE LECZO?

1. Kiełbaskę kroimy w grube plastry i podsmażamy na 1 łyżce oleju z pieczarkami. W przypadku, gdy robimy wege leczo bez kiełbasy, po prostu podsmażamy same pieczarki.

2. Cebulę, cukinię (razem ze skórką) i paprykę kroimy w grubą kostkę. Podsmażamy na 3 łyżkach oleju. Doprawiamy papryką wędzoną i ostrą oraz sosem sojowym. Mieszamy.

3. Zalewamy passatą pomidorową i znów mieszamy. Podsmażamy razem ok. 10 minut.

4. Na koniec dodajemy podsmażoną kiełbaskę i pieczarki oraz kukurydzę konserwową, mieszamy, smażymy razem 2-3 minuty. Gotowe!

5. Podajemy nasze wege leczo ze świeżym pieczywem.

1 porcja leczo (bez pieczywa) ma:

  • 477 kcal,
  • 21,7 g białka,
  • 27,1 g węglowodanów,
  • 31 g tłuszczu.

Więcej przepisów na szybki i prosty* wegański obiad znajdziesz w mojej książce „SMART VEGAN” (do kupienia za 49 zł TUTAJ).

* co najważniejsze – z łatwo dostępnych składników, a nie żadnych egzotycznych produktów dostępnych wyłącznie przez internet